Ciasto dla cukrzyków – jak przygotować pyszny placek z truskawkami bezpieczny dla diabetyków?

Ciasto dla cukrzyków – jak przygotować pyszny placek z truskawkami bezpieczny dla diabetyków?

Cukrzycy to jedna z grup, które szczególnie muszą zwracać uwagę na spożywaną żywność. Chociaż zazwyczaj utrzymanie reżimu dietetycznego nie sprawia im problemu, istnieją sytuacje, w których ciężko jest stosować się do zaleceń, a dotyczy to przede wszystkim chęci na słodki deser. Niewiele jest deserów przyjaznych diabetykom, a jedną ze zdrowych słodkich przekąsek jest ciasto z truskawkami dla cukrzyków.

Ciasto z truskawkami dla cukrzyków – potrzebne składniki

Ciasto z truskawkami dla cukrzyków należy przygotować bez użycia cukru – słodycz ma pochodzić tylko z truskawek. Ewentualnie zamiast cukru można użyć ksylitolu.

Truskawek daje się ich więcej, tak, aby stosunek ilości truskawek do ilości ciasta był większy, niż ma to miejsce zazwyczaj.

Do ciasta potrzebne będą:

  • 2 jajka lub zaparzone i przecedzone siemię lniane, które też pełni funkcję spoiwa
  • 40g ksylitolu
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 250g truskawek

Ciasto z truskawkami dla cukrzyków – Przygotowanie

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, a jajka ubija się z ksylitolem. Następnie dodaje się mąkę z proszkiem. Warto tu pamiętać o tym, że po dodaniu maki obroty miksera trzeba zmniejszyć.

Do ciasta dodaje się olej. Można dodać też jakiś aromat do ciasta. Z truskawkami dobrze będzie się komponować aromat cytrynowy, pomarańczowy lub rumowy. Niektórzy dodają do ciasta na przykład odrobinę soku z limonki.

Następnie należy wyłożyć formę do pieczenia papierem do pieczenia i umieścić na niej ciasto, umieszczając na nim truskawki.

Ciasto umieszcza się w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni i piecze się, co nie powinno zająć więcej niż 40 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od posiadanego piekarnika, dlatego najlepiej używać najstarszej i niezawodnej metody kontroli ciasta, jaką jest użycie drewnianego patyczka. Kiedy wbije się go w ciasto, a on będzie suchy, oznacza to, że nasze ciasto z truskawkami dla cukrzyków jest już gotowe.

 

Author: uszwajcara.com.pl