Smażone patisony

Patisony jako warzywa uniwersalne można podawać pod najróżniejszymi odsłonami. Jedną z nich jest patison z patelni. Patison ma owoce w kształcie spłaszczonej kuli zakończonej obwodem falbanki a jego wnętrze wypełnione jest charakterystycznymi dla owoców dyniowatych – pestkami. W celu przygotowania patisonów powinno się je przede wszystkim oczyścić z pestek.

Patisonowy kotlet

Patison doskonale nadaje się do podania jako danie smażone. Można go smażyć zarówno w panierce jak i bez. W pierwszym kroku myjemy owoce. Następnie w zależności od tego czy jest to młody, czy też starszy owoc – obieramy go. Po umyciu i obraniu kroimy patisona w paski o grubości około 1 cm i wykrawamy pestki. Tak przygotowane plastry oprószamy solą czy też innymi, ulubionymi przyprawami i odstawiamy, aby warzywo przeszło aromatem.
Tak przygotowane plastry możemy smażyć w panierce. Panierkę przygotowujemy dokładnie taką jaką lubimy – może to być roztrzepane jako i bułka tarta, ale również doskonale się sprawdza panierka z płatków kukurydzianych. Dodatkowo patisony można smażyć w cieście naleśnikowym. Każde rozwiązanie jest bardzo smaczne.
Patisony same w sobie mają bardzo smaczne owoce, dlatego też wiele osób stosuje wersję „gołą”, czyli całkowicie bez panierki.

Smażenie patisonów

Bez różnicy jaką wersję dania wybierzemy – z panierką czy też bez, należy pamiętać o sposobie smażenia patisonów. Przede wszystkim rozgrzewamy większą ilość tłuszczu na patelni i na bardzo dużym ogniu zarumieniamy warzywo z obu stron. Gdy kolor jest złocisty zakrywamy patelnię i zaczynamy parę minut dusić patisona. Taki sposób smażenia z duszeniem warzywa zapewnia nam jego soczystość i miękkość.
Smażone patisony możemy podawać na ciepło z kaszą, ryżem czy też ziemniakami w towarzystwie surówki przygotowując w ten sposób dość szybki jak i smaczny obiad. Można również podjadać ostudzone patisony o każdej porze w formie przystawki lub deseru w towarzystwie sosu, bo doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Author: uszwajcara.com.pl