Kurczak to bardzo popularne mięso w naszej domowej kuchni. Przyrządzamy go chętnie ponieważ jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, zawiera też mało kalorii więc nie tuczy. Ponadto w składzie drobiu znajdziemy wiele potrzebnych do życia i poprawnego funkcjonowania minerałów i witamin, których organizm nie wytwarza samodzielnie. Mięso z kurczaka polecają dietetycy. Jest ono elementem wielu diet a także dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcieliby schudnąć jednocześnie nie rezygnując całkowicie z jedzenia mięsa. Standardowo przygotowywany kurczak może jednak znudzić się nawet największemu miłośnikowi drobiu. Aby zatem uniknąć rutyny w przygotowywaniu posiłków, warto wypróbować nowe przepisy i przyrządzić znanego już kurczaka w całkiem nowej odsłonie. Taki właśnie jest grillowany kurczak na ostro z dodatkami. Do jego przygotowania wykorzystamy marynatę przygotowaną z oliwy i aromatycznych przypraw takich jak zioła prowansalskie, chilli, mielona papryka czy rozmaryn. Taki kurczak smakuje zupełnie inaczej niż typowy smażony filet czy często przyrządzane udka. Smak będzie inny również dzięki właściwemu zgrillowaniu mięsa.
Składniki
Przygotowujemy trzy podwójne piersi z kurczaka a do marynaty po łyżeczce ostrej mielonej papryki i suszonych ziół prowansalskich, dwie szczypty chilli, pół łyżeczki soli morskiej, sześć łyżek oliwy i gałązkę rozmarynu.
Przepis
Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Poprzecinaj je na mniejsze kawałki tak aby nie było za grube.
Przygotuj marynatę: do miski wsyp zioła i przyprawy oraz listki rozmarynu, wlej oliwę. Aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, możesz wykorzystać oliwę aromatyzowaną. Całość wymieszaj i na chwilę odstaw. Włóż mięso do marynaty, natrzyj dokładnie i pozostaw na dwie godziny. Następnie grilluj mięso po trzy minuty z każdej strony.
Tak przyrządzonego kurczaka możesz podać z ulubionymi dodatkami takimi jak dipy, sałatka ze świeżych warzyw lub grillowane warzywa albo ziemniaczki. Smacznego!
Najnowsze komentarze