Różne rodzaje ciast

Kobiety zainteresowane wypiekami prześcigają się w przygotowywaniu pysznych ciast. Jeśli chcesz zaimponować koleżankom i sprawić niespodziankę dzieciom i mężowi, a także zrobić coś pysznego dla siebie, sprawdź jakiego rodzaju ciasta możesz wypiec we własnej kuchni. Oczywiście sięgaj po te porady i przepisy tylko jeśli naprawdę masz ochotę spędzić większą ilość czasu w kuchni na przygotowywaniu ciasta. W innym wypadku zagłębianie się w te przepisy będzie dla Ciebie stratą czasu i może prowadzić do niepotrzebnej frustracji.

Serniki – jakie są ich rodzaje

Zdecydowanie zjawiskowym ciastem jest sernik z malinami, które niestety są owocami dostępnymi sezonowo. Jeśli nie dysponujesz malinami, możesz się pokusić o wypieczenie sernika z brzoskwinią. Pamiętaj, że owoce sprawią iż ciasto będzie wilgotne, więc twaróg z którego go wykonasz nie musi być aż tak wilgotny, jak w przypadku wypieku sernika bez owoców. Jeśli jest zima i nie masz dostępnych świeżych owoców, wówczas możesz upiec sernik zwykły lub z rodzynkami. Tego typu serniki jednak nie wszystkim smakują, dlatego upewnij się, że Twoi domownicy lubią dodatki w sernikach.

Ciasta typu placek

Kiedy masz mało czasu zawsze możesz upiec prostą drożdżówkę z kruszonką. Jest to ekspresowe ciasto, które wykonasz w około godzinę. Dobrze jest na górze drożdżówki ułożyć sezonowe owoce, aby ciasto było wilgotniejsze. Mogą to być jabłka, rabarbar, gruszki, truskawki czy maliny. Wykonaj do drożdżówki kruszonkę przy użyciu mąki i masła. Taka kruszonka będzie niezwykle smaczna, dlatego dobrze jest obsypać nią kruszonkę dość obficie. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku na około 30 minut. Pamiętaj, aby wcześniej, w czasie wyrabiania ciasta nie zabić drożdży, zatem mleko jakie będziesz do nich dolewać nie powinno być wrzące, tylko lekko przestudzone. W innym wypadku drożdże obumrą i ciasto nie urośnie, a Ty tylko stracisz czas na przygotowania, który właśnie miałaś zamiar zaoszczędzić wybierając ten prosty przepis.

 

Author: uszwajcara.com.pl