Gotowane szparagi – idealne warzywo dla dbających o linię – ile czasu gotuje się szparagi?

Gotowane szparagi – idealne warzywo dla dbających o linię

Wszelkiego rodzaju warzywa są nie tylko zdrowe, ale też pomagają w utracie wagi. Jednymi z ulubionych warzyw wielu osób praktykujących zdrowy styl życia są szparagi. Jednak jakie posiadają one właściwości i ile czasu gotuje się szparagi?

Szparagi – warzywo prozdrowotne

Szparagi są kochane przez osoby, dla których szczupła sylwetka to podstawa. Ich wartość energetyczna jest niezwykle mała i nie da się od nich utyć, jednak w tym samym czasie dostarczają one cennych składników odżywczych, w tym sporej dawki witaminy C i witaminy E, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu, błonnika i inuliny.

Wszystkie te składniki sprawiają, że szparagi są dobre zarówno dla kości, jak i dla układu krwionośnego i nerwowego, a błonnik i inulina wspierają perystaltykę jelit i sprzyjają utrzymaniu prawidłowego składu mikroflory jelitowej.

Gotowanie szparagów – niezwykle ważna wiedza: ile czasu gotuje się szparagi?

Szparagi zawsze trzeba ugotować przed spożyciem i nie można ich jeść na surowo. Zanim się to jednak zrobi, trzeba wybrać odpowiednie okazy i odpowiednio je przygotować. Szparagi powinny być twarde i nie zawierać zielonych przebarwień. Niestety, często te sprzedawane w sklepach są już miękkie i zawierają sporo zieleni.

Szparagi trzeba przed gotowaniem umyć, osuszyć i obrać je ze skórki, ale obiera się tylko łodygę, a nie główkę. Szparagi gotuje się w pozycji pionowej, umieszczając je w garnku, a po zagotowaniu się wody dodaje się odrobinę soli i cukru. Następnie nakłada się na garnek pokrywkę.

To, ile czasu gotuje się szparagi, zależy od ich rodzaju. Zielone szparagi gotujemy zaledwie kilka minut, zazwyczaj całkowicie wystarczy 6. Białe szparagi natomiast gotuje się średnio 15 minut i nie wolno ich solić.

Ważne przy tym jest, by garnek do szparagów nie był alumieniowy – istnieją specjalne garnki do ich gotowania, ale można użyć zwykłych – na przykład ze stali nierdzewnej lub garnków żeliwnych.

Dzięki takiemu przygotowaniu szparagów będą one idealne. Nie są one dobre, kiedy się je rozgotuje, dlatego zazwyczaj lepiej jest gotować je trochę za krótko, niż przetrzymać w garnku za długo.

 

Author: uszwajcara.com.pl