Domowe tortille – tani i pyszny półprodukt do przygotowania wyśmienitych wrapów. Jak przechowywać tortille?

Domowe tortille – tani i pyszny półprodukt do przygotowania wyśmienitych wrapów

Tortilla to rodzaj placka przygotowywany tradycyjnie z mąki kukurydzianej, a wywodzi się ona z Mezoameryki. Przygotowywały ją już wielkie starożytne cywilizacje tamtego regionu i do dziś jest ona jednym filarów tamtejszej kuchni. Jednak jak przygotować i – co najważniejsze – jak przechowywać tortille, by nie robić ich za każdym razem na bieżąco?

Prosty przepis na tortille

Tortilla jest niezwykle prosta do przygotowania. Aby to zrobić, wystarczy połączyć około 370ml ciepłej wody z 250g mąki kukurydzianej lub pszennej i odrobiną soli.

Ciepłą wodę wlewa się do miseczki, a następnie wsypuje się mąkę i dodaje sól, ugniatając mieszankę na masę przez dłuższy czas. Ważne jest, aby masa dobrze się połączyła – ciasto musi być sprężyste i nie ma prawa się rozsypywać, a to będzie miało miejsce po dłuższym ugniataniu.

Następnie z ciasta należy uformować kulkę i owinąć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia i zostawić. Mąka bowiem powinna dokładnie wchłonąć całą wodę.

Po upływie tego czasu z ciasta formuje się małe kulki i rozwałkowuje je, umieszczając je pomiędzy dwoma kawałkami folii, by nie przywierały one do wałka.

Po rozwałkowaniu tortille wrzuca się na rozgrzaną patelnię i przypieka około pół minuty, dociskając je do patelni, pozwalając im się nieco przypalić.

Jak przechowywać tortille?

Tortille najczęściej przechowuje się po prostu zamrożone. Można przygotować ich nawet kilkadziesiąt i trzymać je w zamrażalniku, wyjmując, kiedy będzie taka potrzeba.

W sklepach są ona co prawda zapakowane jedynie w folię, ale w domu nie powinno się ich tak przechowywać. Te sklepowe po prostu pełne są chemii i spulchniaczy wraz z konserwantami. Domowa tortilla bardzo szybko przestałaby być zdatna do spożycia poza lodówką lub po prostu by wyschła.

Tortille są łatwe w przygotowaniu, dlatego najlepiej je robić samemu. Przygotować z nich można pyszne wrapy, do których można wrzucić w zasadzie wszystko, jednak jeżeli chce się ich użyć w sposób tradycyjny i według kultury, z której pochodzą, można spróbować przygotować przepyszne burritos występujące w niezliczonej liczbie odmian.

Author: uszwajcara.com.pl