Ciasto bez pieczenia z budyniu i masła orzechowego – szybki rarytas dla zabieganych

Ciasto bez pieczenia z budyniu i masła orzechowego – szybki rarytas dla zabieganych

Chyba każdy od czasu do czasu odczuwa potrzebę przyrządzenia ciasta, jednak nie każdy dysponuje odpowiednią ilością czasu, która zazwyczaj jest potrzebna na jego przyrządzenie. Dla osób takich zbawieniem może być poniższy przepis na ciasto bez pieczenia z masłem orzechowym i budyniem.

Ciasto bez pieczenia z masłem orzechowym: składniki na ciasto

Głównymi składnikami takiego ciasta będzie budyń i masło orzechowe. Drugi składnik jest szczególnie zdrowy i warto jest wybrać masło orzechowe wysokiej jakości, najlepiej ekologiczne, które będzie przygotowane jedynie z orzechów i drobnej ilości soli. Niestety, większość firm oferuje masła z dużą ilością konserwantów, zaniżoną zawartością orzechów i znaczną ilością niezdrowych tłuszczy, a przecież wystarczą tylko te zdrowe, zawarte w orzechach.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 2-3 żółtka
  • 0,5l mleka
  • 2-4 łyżki cukru, w zależności od naszych nawyków dietetycznych. Zamiast cukru można dodać ksylitol.
  • 3-4 łyżki mąki – może być to zwykła mąka pszenna, ale niektórzy dodają mąkę kukurydzianą
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła lub oleju kokosowego
  • 150g masła orzechowego
  • Aromat – na przykład waniliowy rumowy itp. Niektórzy dodają po prostu jeszcze cukier waniliowy lub cynamonowy
  • Herbatniki lub biszkopt przekrojony w poprzek, na 3 części, jako spód i środek

 

Ciasto bez pieczenia z masłem orzechowym: sposób przyrządzenia

Jajka należy ubić mikserem z cukrem na jednolitą masę. Dodać mąkę i około połowy mleka, ubijając dalej.

Mleko należy zagotować z cukrem waniliowym lub cynamonowym i wlać do niego masę, mieszając aż powstanie gęsty budyń. Trzeba przy tym bardzo uważać, by go nie przypalić.

Kiedy utworzy się już budyń, trzeba wyłączyć ogień i dodać olej kokosowy lub masło i znów energicznie wymieszać ciasto.

Masę należy przestudzić nieco i wylać połowę jej na herbatniki lub spód biszkoptu umieszczony w tortownicy.

Następnie na masie układa się kolejną warstwę herbatników lub kładzie kolejną część biszkoptu i nakłada masło orzechowe.

Na nim znów umieszcza się herbatniki lub biszkopt i wylewa resztę masy, przykrywając ją resztą herbatników, lub trzecią częścią biszkoptu.

Ciasto wkłada się na kilka godzin do lodówki, po czym gotowe ono jest już do spożycia.

 

Author: uszwajcara.com.pl