Powłoka patelni – jaką wybrać?

Na rynku znajdziemy wiele rodzajów patelni, które różnią się materiałem wykonania i powłoką. Łatwo zgubić się wśród ofert producentów, z których każdy zachwala swój produkt. Przedstawiamy krótki przewodnik po rodzajach patelni do smażenia, który pomoże wybrać najlepszą z nich!

1. Patelnie teflonowe– bez wątpienia to jedne z najbardziej popularnych patelni do smażenia. Istotną zaletą tego produktu jest to, że jedzenie nie przywiera do dnia oraz ścianek patelni. Niestety, uszkodzony teflon jest bardzo szkodliwy: oznacza to, że patelnię z naruszoną powierzchnią natychmiast należy wyrzucić. Jeśli chodzi o patelnie Bialetti Chic opinie pokazują, że jest to produkt warty zakupu jeśli decydujemy się na patelnię z powłoką nieprzywierającą.

2. Patelnie ceramiczne– charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na temperaturę (nawet dwukrotnie większą niż patelnie z powłoką teflonową) oraz są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Niestety, także ten rodzaj powłoki jest łatwy do uszkodzenia lub zarysowania.

3. Patelnie żeliwne – doceniane są przez kucharzy i smakoszy na całym świecie. Nie są pokryte żadną powłoką, przez co smażone produkty mogą nieco do niej przywierać. Są też wyjątkowo ciężkie i niewygodne, jednak wiele osób twierdzi, że przygotowywane na nich potrawy mają zdecydowanie lepszy smak.

4. Patelnie stalowe– bardzo wygodne w użyciu, odporne na zarysowania i uszkodzenia, Są również odporne na rdzę oraz dają się łatwo utrzymać w czystości. Niestety, wymagają użycia większej ilości tłuszczu niż w przypadku innych patelni.

 

Author: uszwajcara.com.pl