Sernik bezglutenowy na zimno – idealne na gorące dni, a do tego zdrowe, ciasto

Zdrowy sernik – Jak przygotować tradycyjne ciasto w nowoczesny, przyjazny zdrowiu sposób?

Sernik to ciasto bardzo bliskie sercu Polaków, a przyrządzić je można na wiele sposobów. Dwa podstawowe rodzaje sernika, to sernik pieczony i sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno. Bardzo modny jest obecnie sernik bezglutenowy na zimno, który jest dla wielu osób znacznie zdrowszy, niż tradycyjne serniki zawierające gluten, na który uczulenie jest o wiele bardziej powszechne, niż się sądzi. Osoby, które nie przejmują się glutenem i wolą sernik tradycyjny, znajdą przepis jak go zrobić tutaj: https://smakoholik.pl/sernik-tradycyjny/

Sernik bezglutenowy na zimno: Składniki na podstawowa

Sernik bezglutenowy na zimno można przyrządzić na wiele sposobów i zaleca się tutaj kreatywność. Podane poniżej składniki stanowić mogą inspirację do własnych eksploracji:

  • 1kg twarogu do sernika – chcąc zrobić dietetyczny sernik bezglutenowy na zimno można tu użyć specjalnego niskotłuszczowego twarogu
  • 250g cukru – w zdrowszej wersji sernika, zamiast cukru można użyć ksylitolu
  • 4 dag żelatyny i do tego szklanka mleka – będąc wegetarianinem, można zastosować agar-agar
  • śmietana kremówka 30%
  • herbatniki

Diabeł tkwi w dodatkach

Powyższe składniki to jedynie podstawowa baza na ciasto, jednak diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku w dodatkach. Do sernika można dodać jeszcze kakao, różne aromaty, najlepiej naturalne, a wiele osób dodaje też likier kokosowy. Do tego można dodać rozmaite bakalie, a całość polać galaretką. Wiele osób do ciasta daje kako i jeszcze polewa je czekoladą.

Sernik bezglutenowy na zimno: Przygotowanie masy na ciasto

Żelatynę namoczyć w szklance mleka, odstawić kilka minut, aż napęcznieje. Następnie należy ją postawić na ogniu i mieszać, jednak nie pozwolić całości się zagotować!

Śmietanę należy ubić, dodając stopniowo cukier, a później też twaróg, po którego dodaniu trzeba zmniejszyć obroty miksera.

Do przestudzonej żelatyny trzeba dodać 2 łyżki masy serowej i porządnie zamieszać, a następnie żelatynę dodać do reszty masy serowej i dokładnie wymieszać.

Masę serową wlać do foremki wyłożonej warstwą herbatników, a następnie umieścić ją w lodówce do stężenia.

Tutaj sernik jest już w zasadzie gotowy. Wiele osób dodaje na wierzch owoce i polewa całość galaretką.

 

Author: uszwajcara.com.pl