Focaccia czyli podboje kulinarne kuchni włoskiej.

Kuchnia włoska słynie z delikatnych podkładów w formie pieczywa i ciast. Znane są już ciasto na tartę oraz ciasto na pizzę o delikatnej warstwie tego ciekawego podkładu. I tu morze pomysłów, by wypełnić górną warstwę tego podkładu.

Facoccia i jej pomysłowe wersje.

Wyróżnić można kilka wersji tego kulinarnego przysmaku, na słono między innymi:
focaccia z oliwa z oliwek,
z mozarellą i pesto bazyliowym,
z oliwkami, bazylia i pomidorami,
z rozmarynem,
rozmarynem i pomidorami,
z czosnkiem i ziołami,
z cebulą.

Eksperymentami z tym chlebkiem można na różne sposoby. I jak w przypadku tarty może tę potrawę przygotować na słodko i na słono.
Przykłady facocci na słodko: z truskawkami, z malinami, z jeżynami, z morelami, czy z syropem klonowym.
Przygotowanie tego chlebka jest bardzo proste, można po przygotowaniu go dodawać składniki, jakie sobie życzymy na jego wierzch.

Przygtoowanie facocci z polskich składników.

Facoccia to rodzaj przystawki, która można przygotować z polskich typowych składników używanych na co dzień w kuchni. Tymi składnikami są zazwyczaj mąka, sól, drożdże, cukier, mleko, woda, przyprawy oraz oliwa z oliwek.
Przygotować chlebek można z łatwością nie wymaga on trudnych rzeczy. Wystarczy mikser do połączenia składników w odpowiedniej kolejności i upieczenie w piekarniku.
Ten chlebek zastąpi poranne bułki, albo zwykły chleb na zakwasie. Daje on też możliwość wariacji przy jego ozdabianiu. I on może stać się świetnym pomysłem na wieczorowego grilla, wieczorowe ognisko, czy wydarzenie rodzinne. Coś nietypowego, innego, co gościom posmakuje i będą chcieli na niego dostać przepis.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że potrawy włoskie są bardzo proste w przygotowaniu. Ich stopień trudności jest na poziomie łatwym. Facocicia może być przygotowana na słodko i na słono, co posmakuje i dorosłym i dzieciom. Świeże owoce nadadzą bogatego smaku i staną się źródłem witamin.

 

Author: uszwajcara.com.pl